Fläskfilé (eller kyckling) med soltorkade tomater
Gott och lätt att laga. Fungerar alldeles utmärkt till fest också. Äts lika gärna med varm potatis som kall.
Ingredienser:
600 gram fläskfilé eller kycklingfilé
Smör till stekningen
Svartpeppar, malen
Dressing:
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
25 gram soltorkade tomater (i olja)
1 tsk torkad pasilika
¾ dl olivolja
1/4 dl balsamvinäger (drygt)
½ - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar, malen
basilika blad.
1. Sätt ugnen på 125 grader. Lägg smöret i en stekpanna. Sätt plattan på två mindre än högsta. När bubblorna från margarinet försvinner är det dags att börja steka köttet. Bryn köttet runt om. Salta och peppra.
2. Köttet blir garanterat saftigt om man använder köttermometer. Lägg köttet i en ungssäker form och stick köttermometern i tjockaste delen. Stek till termometern visar 65-66 grader (ca. 30 min).
3. Låt köttet kallna. Så långt kan man förbereda dagen innan eller på morgonen samma dag som köttet skall ätas.
4. Gör iordning dressingen: Hacka lök, vitlök, tomater och strimla basilikan. Blanda ihop alla ingredienserna och häll över det skivade köttet. Låt köttet marineras i dressingen minst 12 timmar. Låt gärna stå över natten! Garnera med lite basilika.
