dinhalsokoll.blogg.se

Tortellini med grönsaker och parmaskinka

Publicerad 2012-12-17 16:33:00 i Allmänt

Den här rätten är perfekt som matlåda. Man kan blanda i vilka grönsaker man vill, jag använde mig av det som fanns hemma!
 
För 4 personer.
 
Recept:
2 paket ostfylld tortellini á 250 g
3 medelstora paprikor i olika färger
20 körsbärstomater
basilika, grovhackad från en kruka
1,5 dl olivolja
saft från en pressad citron
2 vitlöksklyftor, pressade
ca 20-30 skivor lufttorkad skinka
 
Koka tortellinin enlig beskrivningen på förpackningen. Blanda under tiden ihop olivolja, citronsaft, basilika och den pressade vitlöken i en liten skål. Häll av vattnet från tortellinin och blanda ner vätskeblandningen.
Hacka paprikan grovt och dela tomaterna på mitten. Blanda samman allt i en skål utom skinkan. Låt detta stå och dra i minst en halvtimme.
Lägg upp blandningen på ett stort fat, rulla ihop skinkbitarna och fördela dem över fatet. 
 
 

Fröknäcke

Publicerad 2012-12-17 15:52:00 i Allmänt

 
Nyttigt knäckebröd som funkar med eller utan pålägg, supergoda!
 
Receptet är till 2 plåtar. Ugn 150 grader, ca 55 minuter.

Ingredienser:

4 dl dinkelmjöl
2 dl solroskärnor
2 dl sesamfrön
1 dl linfrön
2 msk havrekli
3-4 tsk flingsalt
1 dl rapsolja
4 dl hett vatten
 
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt först oljan, rör om, och tillsätt sedan det heta vattnet. Dela degen i två bitar, smeta ut den på varsin plåt med bakplåtspapper.
 
Resultatet
 
Här är de flesta ingredienserna du behöver!

/Frida

Yoghurtmums

Publicerad 2012-12-11 21:46:40 i Allmänt

Frukosttips:
 
2 dl mild lättyoghurt
½ banan
1 kiwi
2 msk pumpakärnor
1 msk solroskärnor
2 msk russin
några blandade frysta bär
 
 
Ett plus i kanten för pumpakärnorna! De innehåller både mycket protein och en del nyttiga omättade fetter!
/Frida

Frida matchdag 8/12

Publicerad 2012-12-11 21:14:58 i Allmänt

Jag kände för en riktig pangfrukost i lördags innan matchen mot Örebro och mixade ihop massa goda saker jag hade hemma. Det blev en smoothie och en skinksmörgås.Länk till smothiereceptet finns här
 
Till lunch åt jag en köttsoppa som jag också improviserade ihop ingredienser till. Jag vill inte lägga upp receptet på denna för att den inte var så speceill, men det kommer kanske ett sopprecept en vacker dag. Huvudingredienserna var i alla fall köttfärs, morötter, krossade tomater, buljong och pasta.
 
Matchen mot örebro började 14.30. Jag åt frukost vid 9.00 och blev proppmätt. Sen vid ca 12 åt jag lunch för att äta ca 2,5 timmar innan match. Jag har börjat inse att det passa för mig att äta 2,5 timmar innan match och bli proppmätt, då orkar jag oftast hela matchen, vilket jag även gjorde den här gången.

Frukostsmoothie

Publicerad 2012-12-08 10:39:00 i Allmänt

Detta är en riktigt god och matig smoothie! Jag gillar när frukostsmothies är lite gryniga, därför la jag i russin och rågflingor. Vill man ha den slät så skippar man helt enkelt de ingredienserna.
 
Recept Smoothie:
 
2 dl mild lättyoghurt
1 dl frysta blandade bär (t.ex blåbär, vinbär, hallon och jurdgubbar)
1 banan
ca ½ tsk kanel
2 msk russin
2 msk rågflingor
ca 10 mandlar
 
Mixa ihop alla ingredienser i en mixer i ca 1½ minut. Häll upp i en stor mugg och toppa med några frysta bär.
 
 
Kanelen och mandlarna gjorde susen i den här smoothien, men det går att kombinera precis hur man vill! Jag orkade inte äta upp hela smoothien, så om man vill göra det lite mer lagom så kan man minska lite på mängden på ingredienserna i den, annars var detta den godaste frukosten på länge!
Jag har räknat ut att frukosten består av 490 kalorier.
 
/Frida

Supergoda Frukostscones

Publicerad 2012-12-07 21:38:00 i Allmänt

Vi som tycker om scones, ville göra några som är lite nyttigare än de klassiska. Därför provade vi att blanda lite olika mjölsorter, vilket blev supergott!!
 
Receptet är för 2 personer. Ugn 250 grader. 10 minuter.
 
1,5 dl mjölk
50 g smör
1 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
1,5 dl dinkelmjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
 
Blanda ihop mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Dela smöret i mindre bitar och finfördela det i mjölblandningen. Blanda försiktigt ner mjölken tills det blir en deg och dela i två delar. Tryck ut degarna på bakplåtspapper, skär ett kors på dem och nagga med en gaffel.  Grädda mitt i ugnen 10 minuter i 200 grader. Servera sconsen nybakade och varma med t.ex. smör, ost och gurka, eller varför inte med grön pesto, tomatoch en skinkbit?
 
 
 
 
 

Snabb minipizza

Publicerad 2012-12-07 21:12:00 i Allmänt

 Ett enkel och snabbt och lätt mättande mellanmål som är supergott!
 
1 Fullkorns tortilla
1 msk tomatpuré
0,5 msk grönpesto
0,5 tomat
Skinka
Ost
Färsk basilika
 
Pensla på tomatpurén och peston på tortillian och lägg på den hackade tomaten. Lägg sedan på skinka och ost. Ät gärna med lite färsk basilika, det förstärker smaken.
 
 
 
 

Räk- och Kräftpaj

Publicerad 2012-12-07 20:44:00 i Allmänt

En riktigt god paj som omväxling till pastasallad att ta med sig som matlåda. Funkar absolut lika bra att äta kall som varm. Enjoy!!
 
Receptet är för 4 personer.
 
Starta med pajskalet:
2,5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
0,75 dl vatten
 
Knåda ihop alla ingridienserna snabbt. Låt vila 20-25 min i kylen. Tryck ut degen i formen, ända ut i kanterna. Nagga med en gaffel. Förgrädda pajskalet 10-15 min i 200 grader.
 
 
Fyllning:
1 purjolök
3 vitlöksklyftor
Olivolja
300 gr räkor
200 gr kräftor
2 ägg
3 dl mjölk
1 dl matlagningsgrädde
1 msk citronpeppar
Dill
Gurkmeja
 
Hacka purjolöken och vitlöken fint och stek i olivoljan med lökarna skall INTE ta färg. Lägg i skaldjuren i stekpannan också och låt dem bli lite varma i 2-3 minuter. Lägg lök- och skaldjursblandningen i pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och peppar. Häll över pajskalet och lök- och skaldjursblandningen. Strö över lite dill och gurkmeja. Grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter på 200 grader.
 
 
 
 
 

Smarriga Enchiladas

Publicerad 2012-12-07 20:44:00 i Allmänt

Favoritrecept bland många i vår egen version. Passar både till fest och till vardags!
 
Recept för 4-5 personer. Ugn 200 grader, 20 minuter.
 
400g blandfärs
1 stor gul lök
1 påse cheddardip
1 påse (40g) tacokrydda
 
Stek köttfärsen enligt instruktionerna till tacokryddan. Bryn löken och blanda ner den tillsammans med cheddardipen i köttfärsen. Dela upp köttfärsen i 8 högar och föredal på varsitt mjukt corn tortilla (fungerar givetvis med alla mjuka tortilla, men vi satsade på att få det lite nyttigare än vad det hade blivit med original-tortilla). Rulla ihop bröden med köttblandningen i och lägg bredvid varandra i en ugnsform.
 
 
 
 
 
Nu till garneringen:
 
3 dl köttbuljong
2 dl lätt creme fraiche
2 msk tomatpuré
2 st vitlöksklyftor
oregano
paprikapulver
2 stora hackade tomater
riven ost
 
Koka ihop alla ingredienserna utom osten och tomaterna och häll sedan över rullarna i formen. Strö över de hackade tomaterna och osten, så mycket som du vill ha. Gratinera i ugnen 20 minuter i 200 grader. Servera med en fräsch sallad.
 
Detta recept innehåller 4644 kalorier. Därför, om ni är 4 som delar så får du i dig 1161 kalorier!
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela